Location

Franklinstraat 1-A, 2691 HB 's-Gravenzande

Telefoonnummer

085 483 0801

Enige tijd geleden waren koopwoningen zo in trek dat ze zelfs ongezien gekocht werden. Dat is nu doorgaans niet langer het geval. Zeker bij huizen die al wat ouder zijn, is een aankoop keuring van een huis heel verstandig. Dan weet je dat er geen grote gebreken bestaan aan het pand en aanwezige voorzieningen. Wat de aankoopkeuring van een woning is, wie het uitvoert en welke criteria onder de aankoop keuring van een huis vallen, lees je op deze pagina.

Wat is aankoop keuring huis?

De aankoop keuring van een huis is een inspectie van een woning die wordt uitgevoerd door een professionele inspecteur voordat een koper het huis koopt. Het doel van een aankoopkeuring is om potentiële kopers te voorzien van gedetailleerde informatie over de huidige staat van het huis, inclusief eventuele gebreken, problemen of mogelijke tekortkomingen. Tijdens de aankoopkeuring van de woning zal de inspecteur verschillende aspecten van het pand onderzoeken. De inspecteur maakt aantekeningen en vaak ook foto’s nemen.

Na de keuring zal de inspecteur een rapport opstellen dat de bevindingen en eventuele aanbevelingen bevat. Dit rapport zal de koper helpen bij het onderhandelen over de aankoopprijs, het bepalen van welke reparaties of verbeteringen nodig zijn voordat de koop wordt gesloten, en het plannen van toekomstig onderhoud van het huis.

Een aankoopkeuring is over het algemeen optioneel, het zal echter een slimme investering zijn om onverwachte problemen of hoge reparatiekosten na de aankoop te voorkomen. Het kan ook helpen om gemoedsrust te bieden aan kopers die zeker willen zijn van de staat van het huis dat ze overwegen te kopen.

Welke criteria vallen er binnen de aankoop keuring van een huis? De voornaamste criteria die onder de aankoopkeuring van een woning vallen zijn:

  1. Structurele integriteit: De inspecteur zal de fundering, muren, vloeren, plafonds, dakstructuur en algemene bouwkwaliteit van het huis beoordelen om te zorgen dat er geen tekenen zijn van ernstige structurele schade.
  2. Dak: Het dak wordt geïnspecteerd op eventuele lekkages, beschadigingen, slijtage van dakbedekking, dakgoten en de staat van de dakconstructie.
  3. Elektrische systemen: De inspecteur controleert de elektrische bedrading, schakelaars, stopcontacten, zekeringkasten en algemene veiligheid van het elektrische systeem.
  4. Loodgietersystemen: De woning wordt geïnspecteerd op eventuele lekken, drukproblemen, de werking van sanitair en verwarmingsinstallaties, en de algemene toestand van leidingen en afvoersystemen.
  5. Isolatie en ventilatie: De inspectie omvat vaak de beoordeling van de isolatie in het huis en de ventilatie, om ervoor te zorgen dat het huis goed geïsoleerd is en de luchtkwaliteit voldoet aan de normen.
  6. Ramen en deuren: De conditie van ramen en deuren wordt gecontroleerd op eventuele defecten, lekkages, isolatie en inbraakbestendigheid. Dit kan bij de verzekering van de woning van belang zijn.
  7. Structurele gebreken: Inspecteurs zoeken naar tekenen van vochtproblemen, schimmel, termieten of andere plagen die de structuur van het huis kunnen aantasten.
  8. Algemene veiligheidsaspecten: Inspecteurs kunnen ook controleren of het huis voldoet aan de lokale bouwvoorschriften met betrekking tot brandveiligheid, rookmelders en andere veiligheidsvoorschriften.

Het uiteindelijke inspectierapport bevat doorgaans gedetailleerde informatie over de bevindingen van de inspecteur en kan aanbevelingen bevatten voor reparaties, onderhoud en verbeteringen. Dit rapport kan kopers helpen om weloverwogen beslissingen te nemen over de aankoop van het huis en kan dienen als basis voor onderhandelingen met de verkoper over eventuele noodzakelijke reparaties of prijsaanpassingen.

Is aankoopkeuring woning verplicht?

De aankoop keuring van een huis is niet wettelijk verplicht, het is echter ook niet geheel vrijwillig. Zo zullen hypotheekverstrekkers vaak als eis stellen dat er een aankoopkeuring van de woning uitgevoerd wordt, om er zeker van te zijn dat er achteraf geen grote problemen ontstaan. Als je bijvoorbeeld met moeite een hypotheek rond weet te krijgen om vervolgens te ontdekken dat het dak lekt, dan kun je flink in de financiële problemen terechtkomen. En daar zit niemand op te wachten.

Het is daarom sterk aanbevolen dat kopers een aankoopkeuring laten uitvoeren voordat ze een huis kopen. Een aankoopkeuring kan je helpen om een gedetailleerd inzicht te krijgen in de staat van het huis, eventuele gebreken of problemen te identificeren en weloverwogen beslissingen te nemen over de aankoop. Het kan ook helpen om onverwachte kosten en verrassingen na de aankoop te voorkomen.

Hoewel het meestal niet verplicht is, kan het ontbreken van een aankoopkeuring riskant zijn, vooral als er verborgen gebreken in het huis zijn die later dure reparaties vereisen. In sommige gevallen zullen hypotheekverstrekkers vaak eisen dat een inspectie wordt uitgevoerd als onderdeel van de hypotheekaanvraag. Bespreek met een vastgoedadviseur of een aankoopkeuring van het huis nodig is in jouw specifieke situatie.

Wie voert aankoop keuring huis uit?

Er zijn diverse inspectiebureaus die je voor de aankoop keuring van een huis kunt inschakelen. Als koper ben je vrij in de keuze, zolang het maar een onafhankelijk bureau is met expertise. De tarieven kunnen afwijken evenals de grondigheid van het onderzoek. Zorg er met name bij een hypotheekaanvraag voor dan de aankoopkeuring van de woning aan de minimale vereisten voldoet die de geldverstrekker stelt. Dit valt doorgaans eenvoudig te controleren.

Een aankoopkeuring voor een huis wordt uitgevoerd door een professionele inspecteur. Dit zijn getrainde en gecertificeerde experts die gespecialiseerd zijn in het beoordelen van de staat van woonhuizen. Ze zijn bedreven in het identificeren van gebreken, problemen en mogelijke tekortkomingen in een huis.

De inspecteurs hebben doorgaans een grondige kennis van bouwtechnieken, bouwmaterialen, systemen en apparatuur in een huis. Ze voeren een visuele inspectie uit van verschillende aspecten van het huis, waaronder de structuur, het dak, de fundering, elektrische systemen, loodgieterswerken, verwarming, ventilatie en airconditioning, isolatie, ramen, deuren, sanitair, en meer.

Waarom een keuring van belang is

Het is belangrijk om een ervaren en erkende inspecteur in te huren om de aankoopkeuring van de woning uit te voeren, omdat zij de expertise hebben om problemen en gebreken te identificeren die mogelijk over het hoofd worden gezien door een koper die toch al veel balletjes hoog moet houden. Het rapport dat door de inspecteur wordt opgesteld biedt kopers waardevolle informatie om weloverwogen beslissingen te nemen over de aankoop van het huis.

Bij de keuze voor een inspecteur is het verstandig om referenties te controleren, ervaring en certificeringen te verifiëren, en prijsafspraken voor de inspectie te bespreken voordat de keuring wordt uitgevoerd. Het is ook aan te raden om met de makelaar samen te werken om een geschikte expert te vinden, omdat makelaars vaak bekend zijn met betrouwbare professionals in hun vakgebied.

Leave a Reply