Location

Franklinstraat 1-A, 2691 HB 's-Gravenzande

Telefoonnummer

085 483 0801

Als je een huis koopt, dan wil je vooraf wel weten of het pand in goede staat verkeert. En als er mankementen zijn, dan wil je hierover goede afspraken maken met de verkoper. Een inspectie kost geld, dat mag duidelijk zijn. Maar wat is het bouwkundige keuring bedrag en wat krijg je hiervoor terug?

Op deze pagina lees je meer over de kosten maar ook de baten van een bouwkundige keuring bij een koopovereenkomst. Wist je bijvoorbeeld dat je het bouwkundige keuring bedrag in veel gevallen kunt aftrekken van de belasting? En dat hypotheekverstrekkers dit onderzoek vaak verplicht stellen bij toewijzing van een lening? Lees snel verder voor het antwoord op al jouw vragen omtrent de bouwkundige keuring bij een koopovereenkomst.

Wat is het bouwkundige keuring bedrag?

Het bedrag voor een bouwkundige keuring kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de locatie, de omvang van het te inspecteren gebouw, de complexiteit van de inspectie en het bedrijf of de professional die de keuring uitvoert. In Nederland kunnen de kosten voor een bouwkundige keuring doorgaans variëren van enkele honderden tot maar liefst duizenden euro’s voor grote projecten. Het is dus belangrijk om offertes te vergelijken en de tarieven van verschillende keuringsbedrijven te onderzoeken voordat je een keuze maakt.

De kosten van een bouwkundige keuring kunnen de moeite waard zijn, vooral als je een huis wilt kopen of verkopen. Een keuring zal inzicht bieden in de staat van het gebouw en eventuele verborgen gebreken aan het licht kan brengen. Het kan helpen bij het nemen van weloverwogen beslissingen met betrekking tot de aankoop of verkoop van onroerend goed.

Het gemiddelde tarief voor een bouwkundige keuring in Nederland kan variëren, maar over het algemeen kun je verwachten dat de kosten tussen de 250 en 500 euro liggen. Dit bedrag kan variëren op basis van de regio en het specifieke pand dat wordt geïnspecteerd. Mogelijk zijn er speciale wensen die je hebt, daar kun je afspraken over maken.

Sommige bouwkundige keuring bedrijven bieden verschillende pakketten aan met uiteenlopende tarieven, afhankelijk van de diepgang van de inspectie. Daarnaast zijn er aanvullende diensten, zoals een energielabel of een uitgebreid technisch rapport.

Waarom een bouwkundige keuring?

Een bouwkundige keuring is om verschillende redenen belangrijk, met name bij het kopen of verkopen van een huis of ander onroerend goed. Hier zijn enkele redenen waarom een bouwkundige keuring van waarde kan zijn:

  1. Inzicht in de staat van het pand: Een bouwkundige keuring biedt gedetailleerde informatie over de huidige staat van het gebouw. Het identificeert eventuele gebreken, schade, slijtage en structurele problemen.
  2. Verborgen gebreken: Een bouwkundige keuring kan verborgen gebreken aan het licht brengen die niet zichtbaar zijn voor het blote oog. Dit kan onder meer problemen met de fundering, het dak, de elektrische systemen, de riolering en andere essentiële onderdelen van het pand omvatten.
  3. Onderhandelingspositie: Als koper kun je de resultaten van de bouwkundige keuring gebruiken om te onderhandelen over de prijs van het onroerend goed. Als verkoper kun je een keuring laten uitvoeren om potentiële kopers gerust te stellen over de kwaliteit en de verkoop te versnellen.
  4. Toekomstige kostenramingen: De keuring kan helpen bij het inschatten van toekomstige kosten voor onderhoud en reparaties. Dit is vooral handig om realistische budgetten vast te stellen en onverwachte uitgaven te voorkomen. Daarmee heb je het bouwkundige keuring bedrag eigenlijk al snel terugverdiend.
  5. Veiligheid: De keuring kan veiligheidsrisico’s identificeren, zoals elektrische problemen, brandgevaarlijke situaties of andere gevaren die de bewoners kunnen bedreigen. De bouwkundige keuring bij een koopovereenkomst kan dus letterlijk je leven redden.
  6. Documentatie: Een bouwkundige keuring biedt een officieel document dat de staat van het pand op een bepaald moment vastlegt. Dit kan van pas komen in juridische geschillen of als referentie voor toekomstige inspecties. Bij een hypotheekaanvraag wordt vaak standaard naar een inspectierapport gevraagd.
  7. Gemoedsrust: Of je nu koper of verkoper bent, een bouwkundige keuring kan je geruststellen door transparantie te geven over de toestand van het onroerend goed en mogelijke problemen die nu aanwezig zijn of later kunnen ontstaan.

In conclusie is een bouwkundige keuring een waardevol instrument om risico’s te minimaliseren, financiële verrassingen te voorkomen en weloverwogen beslissingen te nemen met betrekking tot onroerend goed transacties. Het kan je helpen om een beter beeld te krijgen van wat je kunt verwachten met betrekking tot de huidige staat en de toekomstige levensduur van een gebouw.

Bouwkundige keuring koopovereenkomst

Is een bouwkundige keuring bij een koopovereenkomst verplicht? Nee, wettelijk gezien niet, maar om in aanmerking te komen voor een hypotheek zal een grondig en onafhankelijk inspectie rapport een harde eis zijn. Dit is dus niet hetzelfde als een taxatierapport. Een taxateur kijkt namelijk naar heel andere kenmerken en deze expert heeft geen technische achtergrond.

Bouwkundige keuring en belastingaftrek

Is het bouwkundige keuring bedrag aftrekbaar van de belasting? De kosten worden in beginsel beschouwd als particuliere kosten en vallen daarmee niet onder aftrekbare posten voor de inkomstenbelasting. Er zijn echter enkele uitzonderingen waarin de kosten van een bouwkundige keuring wel aftrekbaar zijn:

1. Bij aankoop van een huis

Je bent als koper verplicht om gedegen onderzoek uit te voeren bij aankoop van een huis. Een inspectie behoort tot deze verplichting en dan is het bouwkundige keuring bedrag dus aftrekbaar van de belasting. Zowel de hypotheekverstrekker als de verzekeraar kan deze eis stellen.

2. Bij aankoop van een woning voor verhuur

Als je een woning koopt om te verhuren, kunnen de kosten van de bouwkundige keuring worden beschouwd als zakelijke kosten, en deze kunnen mogelijk als aftrekpost worden opgevoerd bij de aangifte inkomstenbelasting. Raadpleeg in dit geval een belastingadviseur voor specifieke informatie.

3. Bij renovatiewerkzaamheden

Als je na de aankoop van een woning renovatiewerkzaamheden uitvoert en de bouwkundige keuring is nodig om de omvang van de renovatie te bepalen, dan kunnen de kosten mogelijk deel uitmaken van de renovatiekosten en dus aftrekbaar zijn.

Ben je huiseigenaar en wil je gewoon weten wat de staat van jouw woning is zonder plannen voor een renovatie of groot onderhoud? In dat geval kun je het bouwkundige keuring bedrag niet aftrekken van je belastbaar inkomen.

Het is echter belangrijk om op te merken dat belastingregels kunnen veranderen, en de fiscale behandeling van bouwkundige keuringskosten kan variëren op basis van individuele omstandigheden en wetgeving. Het is raadzaam om altijd advies in te winnen bij een belastingadviseur of de Belastingdienst voor actuele en specifieke informatie met betrekking tot belastingaftrek in jouw persoonlijke situatie.

Leave a Reply