Location

Franklinstraat 1-A, 2691 HB 's-Gravenzande

Telefoonnummer

085 483 0801

Bouwkundige Keuring En Taxatie

Bouwkundige Keuring Kosten / Bouwkundige Keuring En Taxatie

Wat is jouw huis waard? Wat is de werkelijke waarde van de woning die je wilt kopen? Met een bouwkundige keuring en taxatie kom je snel alles te weten over de woningwaarde. Wat de overeenkomsten en verschillen zijn tussen een taxatierapport en bouwkundige keuring kun je op deze pagina lezen. Ook andere methoden zoals de WOZ-waarde en een schatting door de makelaar komen aan bod.

Verschil tussen bouwkundige keuring en taxatie

Er zijn meerdere manieren om de waarde van een huis te bepalen. Er is zeker verschil tussen een bouwkundige keuring en taxatie, ook zijn er andere methoden. Om te beginnen zijn hier de voornaamste manieren om een kwaliteit en/of waardebepaling uit te voeren.

1. Bouwkundige keuring

Een bouwkundige keuring, ook wel bekend als een bouwtechnische keuring of bouwkundig inspectierapport, is een grondig onderzoek van een gebouw om de bouwkundige staat en eventuele gebreken ervan vast te stellen. Deze keuring wordt meestal uitgevoerd door een bouwkundig inspecteur of een bouwkundig adviesbureau.

Een bouwkundige keuring is met name nuttig bij het kopen of verkopen van onroerend goed, maar het kan ook van belang zijn voor eigenaren die hun woning willen verbeteren of onderhouden, om inzicht te krijgen in de bouwkundige staat en mogelijke kosten voor reparaties of renovaties. Het kan helpen om onaangename verrassingen en extra kosten te voorkomen.

2. Taxatie

Een taxatie van een woning is een professionele schatting van de marktwaarde van de woning door een bevoegde taxateur. Deze marktwaarde is het geschatte bedrag waartegen de woning onder normale marktomstandigheden verkocht zou kunnen worden. Taxaties worden vaak uitgevoerd in het kader van onroerendgoedtransacties, zoals bij de aan- of verkoop van een huis. Ze kunnen ook nodig zijn voor andere doeleinden, zoals het verkrijgen van een hypotheek, fiscale doeleinden, echtscheidingen, erfopvolging of financiële planning.

Het uiteindelijke taxatierapport bevat de geschatte marktwaarde van de woning, onderbouwd door vergelijkbare verkoopcijfers, en een gedetailleerde beschrijving van de factoren die hebben bijgedragen aan de waardebepaling. Dit rapport is van essentieel belang voor kopers, verkopers, hypotheekverstrekkers en andere belanghebbenden, omdat het hen helpt bij het nemen van financiële beslissingen met betrekking tot de woning.

3. Makelaar schatting

Een makelaar kan een schatting van de waarde van een huis maken op basis van zijn of haar kennis van de lokale vastgoedmarkt, ervaring en expertise in onroerend goed.

Het is belangrijk op te merken dat een makelaar schatting niet hetzelfde is als een officiële taxatie die wordt uitgevoerd door een gecertificeerde taxateur. Een makelaar schatting is meestal bedoeld als een ruwe schatting van de marktwaarde en kan dienen als een richtlijn bij het kopen of verkopen van een woning. Als je een officiële taxatie nodig hebt voor bijvoorbeeld een hypotheekaanvraag, dan moet je een onafhankelijke taxateur inschakelen om dit uit te voeren.

4. WOZ-waarde

De WOZ-waarde staat voor Waardering Onroerende Zaken en is de geschatte marktwaarde van een onroerend goed zoals beoordeeld door de gemeente in Nederland waar het pand zich bevindt. De WOZ-waarde wordt jaarlijks vastgesteld en is van belang voor verschillende belastingen en heffingen, met name de onroerendezaakbelasting (OZB), maar ook voor de berekening van de waterschapsbelasting en de inkomstenbelasting.

De WOZ-waarde heeft invloed op de hoogte van de onroerendezaakbelasting die je als eigenaar van het onroerend goed moet betalen aan de gemeente. Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe meer OZB je in principe moet betalen. Daarnaast wordt de WOZ-waarde gebruikt voor de berekening van de waterschapsbelasting en kan het van invloed zijn op de inkomstenbelasting.

Je ziet dat er naast een taxatie en bouwkundige keuring dus nog meer opties zijn. Op deze pagina houden we de focus echter op het bouwkundig rapport en taxatie. Laten we daar wat verder op inzoomen.

Bouwkundig rapport taxatie

Zowel een taxatie als een bouwkundige keuring zijn belangrijke stappen bij het kopen of verkopen van een woning, maar ze hebben verschillende doelen en worden op verschillende momenten in het proces uitgevoerd. Hier is wanneer je één van deze diensten moet overwegen:

Taxatie

Een taxatie is meestal nodig wanneer je een hypotheek wilt afsluiten om een huis te kopen. De hypotheekverstrekker vereist een taxatie om de marktwaarde van de woning te bepalen, zodat ze kunnen beoordelen of het huis voldoende waarborg biedt voor de lening. Het doel van een taxatie is het vaststellen van de marktwaarde van het huis voor financiële doeleinden, met name voor het bepalen van de hypotheeklening.

Bouwkundige keuring

Een bouwkundige keuring wordt meestal uitgevoerd nadat je een bod op een woning hebt geaccepteerd, maar voordat de koop definitief wordt afgerond. Het is vaak een onderdeel van het boeken van een ontbindende voorwaarde in het koopcontract. Het doel van een bouwkundige keuring is om de algehele bouwkundige staat van de woning te beoordelen, eventuele verborgen gebreken of problemen te identificeren en een gedetailleerd rapport te verschaffen over de staat van de woning. Dit helpt je om eventuele reparaties of onderhoudsbehoeften vast te stellen voordat je de aankoop afrondt.

In het kort, een taxatie is gericht op het bepalen van de marktwaarde van de woning voor financiële doeleinden en wordt vaak vereist door hypotheekverstrekkers. Een bouwkundige keuring is gericht op het beoordelen van de bouwkundige staat van de woning en helpt kopers om eventuele verborgen problemen of onderhoudsbehoeften te identificeren voordat ze een definitieve koopovereenkomst sluiten.

Taxatie of bouwkundige keuring?

Heb je nu een taxatie of bouwkundige keuring nodig? Dat hangt af van de redenen die je hebt om een inspectie uit te laten voeren. Het is over het algemeen verstandig om zowel een taxatie als een bouwkundige keuring te overwegen bij het kopen van een woning, omdat ze verschillende aspecten van het koopproces behandelen en je helpen om weloverwogen beslissingen te nemen.

Kosten bouwkundig rapport taxatie

Uiteindelijk gaat het uiteraard om de kwaliteit van het rapport en je moet er je doelen mee behalen. Hoe zit het met de kosten voor een bouwkundig rapport of taxatie? In beide gevallen betaal je gemiddeld enkele honderden euro’s voor een inspectie. Er is wel een verschil tussen een bouwtechnische keuring en taxatie, zo zal er bij een technisch georiënteerd onderzoek meer maatwerk verleend worden. Iedere situatie is namelijk uniek, een taxatierapport is vaak al online uit te voeren zonder bezoek aan huis. De specifieke kenmerken maken het verschil tussen een bouwkundige keuring en taxatie.

Heel eenvoudig gesteld kies je voor een taxatie wanneer je de theoretische waarde van een huis wilt weten, bij een bouwkundige of bouwtechnische keuring wil je exact weten wat de staat is van het pand en op welke punten het pand verbeterd kan worden.

Leave a Reply