Location

Franklinstraat 1-A, 2691 HB 's-Gravenzande

Telefoonnummer

085 483 0801

Bouwkundige Keuring Hoe Lang Duurt Dat?

Het is een vraag die vaak wordt gesteld: Een bouwkundige keuring, hoe lang duurt dat? Eigenlijk is het antwoord “zo lang als nodig is om een grondige inspectie uit te voeren”. Een klein appartement zal sneller beoordeeld zijn dan een grote villa. En de leeftijd van het pand speelt ook zeker een rol in de tijd die een inspecteur nodig heeft. Hoe lang duurt een bouwkundige keuring en wat betaal je ervoor? Lees verder voor alle antwoorden over de tijdsduur, de kosten en de expertise die nodig is om een inspectie uit te voeren.

Hoe lang duurt bouwkundige keuring?

Een huis inspecteren van kelder tot zolder zal een behoorlijke klus zijn. Uiteraard zal een ervaren inspecteur dit vlotter uitvoeren dan iemand die deze klus niet dagelijks klaart. Een bouwkundige keuring, hoe lang duurt dat? De duur van een bouwkundige keuring varieert afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan zaken als de grootte en complexiteit van het gebouw, de staat van onderhoud en de inspectiemethoden van de bouwkundige inspecteur. Over het algemeen zal een bouwkundige keuring voor een gemiddelde eengezinswoning tussen anderhalf en drie uur duren.

Tijdens de keuring zal de bouwkundige inspecteur verschillende aspecten van het gebouw controleren, waaronder de fundering, het dak, de muren, de vloeren, de elektrische installatie, het sanitair alsmede andere structurele en technische aspecten. Na de keuring zal de inspecteur een rapport opstellen met de bevindingen en aanbevelingen.

Het is belangrijk om je te realiseren dat de duur van de bouwkundige keuring kan variëren, dus het is raadzaam om dit van tevoren met de inspecteur te bespreken. Ook is het handig om te weten of er specifieke zaken zijn waar extra aandacht aan moet worden besteed, zodat de inspecteur daar rekening mee kan houden tijdens de keuring.

Wat komt er aan bod bij een bouwkundige keuring?

Naast de vraag “hoe lang duurt een bouwkundige keuring”, wil je uiteraard weten wat er eigenlijk gebeurt tijdens de inspectie. Dit zijn de voornaamste zaken die aan bod komen:

  1. Dak: Controle van de dakbedekking, dakpannen of andere dakbedekking zoals bitumen. Ook vindt er een inspectie van dakgoten en regenafvoer plaats.
  2. Elektrische installaties: Controle van de elektrische bedrading, schakelaars, stopcontacten en de zekeringskast. De veiligheid en conformiteit met de geldende normen wordt bepaald.
  3. Loodgieterswerk: Inspectie van leidingen, riolering en afvoer. Controle van de waterdruk en het functioneren van sanitair. Er wordt echter niet achter de wanden gekeken, hak- en breekwerk is niet van toepassing.
  4. Ventilatie en isolatie: Evaluatie van ventilatiesystemen in keukens, badkamers en andere ruimtes. Beoordeling van de isolatie in muren, vloeren en dak. Dit onderdeel is gerelateerd aan zowel vocht als energieverbruik.
  5. Vochtproblemen: Identificatie van vochtige plekken, schimmelvorming en waterinfiltratie. Ook vindt er een inspectie van de kelder op mogelijke vochtproblemen plaats, voor zover de kelder of kruipruimte toegankelijk is.
  6. Energie-efficiëntie: Evaluatie van de energie-efficiëntie van het gebouw, inclusief de staat van ramen en deuren. Een Energielabel inspectie is een apart onderzoek dat niet direct gecombineerd zal worden met een bouwkundige keuring.
  7. Veiligheid: Beoordeling van de algemene veiligheid, zoals trapleuningen, brandveiligheid en aanwezigheid van rookmelders. Zo dient er op iedere verdieping een rookmelder aanwezig te zijn.
  8. Conclusies en aanbevelingen: Het rapport bevat doorgaans een overzicht van de bevindingen en mogelijke aanbevelingen voor reparaties of onderhoud. Ook vind je hier een kostenraming terug.

Een bouwkundige keuring biedt geen garantie is dat er in de toekomst geen problemen zullen optreden, het biedt wel waardevolle informatie om weloverwogen beslissingen te nemen met betrekking tot de aankoop of het onderhoud van een pand.

Moet je bij een bouwkundige keuring aanwezig zijn?

Als je een hele dag vrij moet nemen van je werk, dan is het best lastig om aanwezig te zijn tijdens de inspectie. Toch wordt het aanbevolen om erbij te zijn als het onderzoek wordt uitgevoerd. Je bent dan in de gelegenheid om vragen te stellen. Hoe lang duurt bouwkundige keuring en waarom zou je hierbij aanwezig zijn?

Je hebt de mogelijkheid om ter plekke vragen te stellen over specifieke aspecten van het pand of eventuele zorgen die je hebt. Door persoonlijk aanwezig te zijn, kun je beter begrijpen wat wordt bedoeld in het uiteindelijke rapport dat de inspecteur zal opstellen. De inspecteur kan mondeling toelichting geven op bepaalde zaken en direct feedback geven.

Als je niet persoonlijk aanwezig kunt zijn, kun je nog steeds een gedetailleerd rapport ontvangen van de bouwkundige inspectie. Het is echter handig om, zelfs als je er niet fysiek bij kunt zijn, contact op te nemen met de inspecteur om eventuele specifieke zaken te bespreken die je extra aandacht wilt geven tijdens de keuring.

Wat kost een bouwkundige keuring?

Tijd is geld, dat weet iedereen. In de meeste gevallen wordt er voor deze inspectie een vast tarief berekend op basis van type woning en aantal kubieke meters. Het kan echter voorkomen dat het onderzoek meer tijd in beslag neemt. Een bouwkundige keuring, hoe lang duurt dat? Dit is een algemene opsplitsing van de taken en de tijd die het kost:

  • Type woning: De omvang en complexiteit van de woning kunnen invloed hebben op de kosten. Een groter of meer complex gebouw kan meer tijd en moeite kosten.
  • Extra diensten: Sommige inspecteurs bieden extra diensten aan, zoals een energieprestatiecertificaat (EPC) of een asbestinventarisatie. Het toevoegen van dergelijke diensten zal de kosten verhogen. Mogelijk is er een combinatie korting mogelijk.
  • Locatie: De kosten kunnen variëren op basis van de regio. In sommige gebieden zijn de kosten van levensonderhoud hoger, wat de tarieven voor bouwkundige keuringen kan beïnvloeden.
  • Ervaring van de inspecteur: Ervaren inspecteurs met een goede reputatie kunnen hogere tarieven hanteren. Kwaliteit en betrouwbaarheid is uiteraard van groot belang bij dit soort onderzoek.
  • Spoedopdracht: Als je snel een inspectie wilt inplannen, dan zal dit extra kosten met zich meebrengen. Plan dit soort onderzoek zo vroeg mogelijk.

De kosten voor een bouwkundige keuring kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de locatie, de omvang en het type pand, en de specifieke diensten die worden aangeboden. Over het algemeen zullen de kosten voor een bouwkundige keuring liggen tussen de € 300 en € 600, meer is zeker mogelijk.

Het is belangrijk om verschillende bouwkundige inspecteurs te vergelijken en offertes aan te vragen om een idee te krijgen van de gangbare tarieven in jouw regio. Bedenk ook dat de kosten van een bouwkundige keuring doorgaans gering zijn in vergelijking met de mogelijke kosten van het kopen van een pand met verborgen gebreken.

Leave a Reply