Wil je een woning laten keuren? Bij een huis kopen is een bouwkundige keuring van de woning een standaard procedure, toch zijn er ook andere redenen om een bouwkundige keuring te plannen of om een technische keuring van je huis uit te laten voeren. Wat houdt een bouwkundige keuring van een huis in? En hoe verschilt het van een bouwtechnisch keuring? Op deze pagina leggen we uit wat jij moet weten over de bouwkundige keuring van huizen, de professionals die het uitvoeren en de kosten die ermee gemoeid zijn.
Inhoud
Wanneer bouwkundige keuring huis?
Waarom zou je een bouwkundig keuring aanvragen? Dit zijn de meest voorkomende situaties waarin een bouwkundigekeuring van toepassing is:
1. Voor het kopen van een huis
Het is verstandig om een bouwkundige keuring van een woning te laten uitvoeren voordat je een huis koopt. Dit geeft je inzicht in de staat van het huis en eventuele verborgen gebreken voordat je een bindende overeenkomst aangaat. Als er ernstige problemen aan het licht komen, kun je overwegen om de onderhandelingen over de prijs aan te passen of af te zien van de aankoop.
2. Voor het verkopen van een huis
Als je van plan bent je huis te verkopen, kan het zinvol zijn om een bouwkundige keuring aan te vragen voordat je het huis te koop aanbiedt. Dit kan helpen bij het identificeren van eventuele problemen die potentiële kopers kunnen afschrikken. Als er problemen worden ontdekt, kun je overwegen om ze te laten repareren voordat je het huis op de markt brengt.
3. Tijdens eigenaarschap
Als je één of meerdere huizen bezit, dan kan het verstandig zijn om periodiek bouwkundige keuring van de huizen uit te voeren om de algehele staat van de panden te beoordelen. Dit kan helpen bij het bepalen van onderhoud en reparatie voordat gebreken ernstiger worden.
De frequentie van een huis keuren tijdens het eigenaarschap kan variëren, het is over het algemeen een goed idee om periodiek een inspectie uit te laten voeren. De frequentie is mede afhankelijk van de leeftijd en de staat van het huis.
Waarom bouwkundige inspectie woning?
Het is belangrijk om een gekwalificeerde bouwkundige in te schakelen voor de inspectie, omdat zij de nodige expertise bezitten om structurele en bouwkundige problemen te identificeren. De bevindingen van de inspectie kunnen je helpen om weloverwogen beslissingen te nemen met betrekking tot de aankoop, verkoop en het onderhoud van een huis.
Een bouwkundige aankoopkeuring wordt vaak verplicht gesteld door hypotheekverstrekkers, zeker als het om wat oudere panden gaat. Ook om in aanmerking te komen voor de NHG is een bouwkundige keuring van het huis een verplichting
Wat houdt een bouwkundige keuring woning in?
Bij een bouwkundige keuring gaat het vooral om de structuur, constructie en duidelijk zichtbare gebreken van de woning. Bij een bouw technische keuring wordt er ook specifiek gekeken naar elektra, afvoerbuizen en andere zaken van technische aard. Bij een huis bouwkundig laten keuren moet je vooraf bepalen wat je wilt laten inspecteren, op basis daarvan kies je een expert die het werk voor je kan uitvoeren. Hier zijn enkele van de voornaamste aspecten die doorgaans worden beoordeeld tijdens een bouwkundige keuring van een woning:
- De inspecteur zal de structuur van het huis beoordelen, inclusief de fundering, muren, vloeren, en het dak, om eventuele tekenen van schade, verzakking, scheuren of andere problemen te identificeren.
- De conditie van het dak wordt geïnspecteerd om eventuele lekkages, schade aan dakbedekking en de algemene staat van het dakmateriaal vast te stellen.
- De elektrische installatie van het huis wordt gecontroleerd op veiligheid en conformiteit met de geldende normen. Eventuele verouderde bedrading of onveilige aansluitingen worden genoteerd.
- De leidingen, het sanitair, afvoer en eventuele vochtproblemen worden beoordeeld.
- De werking van de HVAC-systemen wordt gecontroleerd, inclusief de verwarmingsketel, airconditioning, en ventilatie om ervoor te zorgen dat ze goed functioneren.
- De aanwezigheid en de kwaliteit van isolatie in het huis worden beoordeeld, evenals de ventilatie om ervoor te zorgen dat het huis energie-efficiënt en comfortabel is.
- Deuren, ramen en sloten worden geïnspecteerd om te controleren of ze goed functioneren en de veiligheid waarborgen.
- De aanwezigheid van ongedierte, schimmel of houtrot wordt gecontroleerd, omdat deze problemen de gezondheid en integriteit van het huis kunnen aantasten.
- De algemene veiligheid van het pand wordt beoordeeld, inclusief de aanwezigheid van rookmelders, brandblussers en andere veiligheidsvoorzieningen.
Na het huis bouwkundig laten keuren ontvang je meestal een rapport waarin de bevindingen van de inspecteur worden gedocumenteerd. Dit rapport kan informatie bevatten over eventuele gebreken, de ernst ervan en aanbevelingen voor eventuele reparaties of verbeteringen.
Bouwkundige keuring plannen
Moet je een bouwtechnische keuring van je huis laten uitvoeren? Informeer dan naar de vereisten zoals standaard protocollen en keurmerken die de inspecteur moet bezitten. Als je bijvoorbeeld in een hypotheekaanvraag traject zit, dan heb je er geen behoefte aan dat het proces vertraging oploopt omdat het papierwerk niet volledig is. Een bouwkeuring van je huis hoeft niet veel tijd te kosten, plan een afspraak in en zorg ervoor dat de inspecteur vooraf alle benodigde informatie heeft. Dan kun je snel met de uitkomst aan de slag. Als een bouwtechnische keuring van de woning op eigen initiatief wordt uitgevoerd, dan kunnen hier meerdere redenen voor zijn zoals:
- Een bouwtechnische keuring kan je helpen om de huidige staat van je huis in kaart te brengen, eventuele problemen of gebreken op te sporen en preventieve maatregelen te nemen voordat kleine problemen ernstiger worden.
- Een keuring kan helpen bij het identificeren van potentiële veiligheidsrisico’s in je huis. Dit kan variëren van elektrische problemen tot structurele gebreken, wanneer ze niet tijdig worden ontdekt dan kunnen ze ernstige gevolgen hebben.
- Als je bouwtechnische problemen opspoort, kan dit je helpen om aanspraak te maken op garanties of verzekeringen die de kosten van reparaties kunnen dekken. Dit geldt met name voor nieuwe huizen of recente renovaties.
- Een keuring kan ook inzicht geven in de energie-efficiëntie van je huis. Je kunt aanbevelingen ontvangen om je huis energiezuiniger te maken, wat kan resulteren in lagere energierekeningen en een verminderde ecologische voetafdruk.
- Als je van plan bent om renovaties of verbouwingen uit te voeren, dan kan een bouwtechnische keuring helpen bij het identificeren van mogelijke obstakels, zoals structurele beperkingen, vochtproblemen of elektrische uitdagingen.
Kosten bij bouwkundige keuring
Betreft het een bouwkundige inspectie van de woning voor de aanvraag van een hypotheek? Dan kun je de kosten normaal gesproken opvoeren op het aangiftebiljet van de belasting. Dient het huis keuren voor jezelf, bijvoorbeeld om een renovatie te plannen, dan zijn deze kosten niet aftrekbaar.
Een bouwkundige keuring aan vragen kun je online doen, let goed op het specialisme van het bureau en de mogelijkheden die worden geboden. De tarieven kunnen uiteenlopen, maar voor een normale woning kun je gemiddeld tussen 300 en 500 euro verwachten. Het betreft echter maatwerk, het is best mogelijk dat aan je bouwkundige keuring een heel ander prijskaartje hangt. Het tarief moet uiteraard te verantwoorden zijn.