Location

Franklinstraat 1-A, 2691 HB 's-Gravenzande

Telefoonnummer

085 483 0801

Bouwkundige Keuring

Bouwkundige Keuring

Bij aankoop van een huis wordt een bouwkundige keuring vaak verplicht gesteld door de hypotheekverstrekker. Ook in andere gevallen biedt het bouwtechnische onderzoek belangrijke informatie over een pand. Denk aan het plannen van onderhoud of het uitvoeren van reparaties. Wat is een bouwkundige keuring en op welke wijze is het anders dan een bouwtechnische keuring?

Wat is een bouwkundige keuring?

Bij een bouwkundige keuring wordt de bouwkundige staat van een woning bepaald. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een onafhankelijk inspecteur. Dit kan van belang zijn voor verschillende situaties, zoals bij de aankoop of verkoop van een huis, het verkrijgen van een hypotheek, of voor renovatie- en onderhoud.

Het is doorgaans verstandig om een bouwkundige keuring uit te laten voeren voordat je een huis koopt, omdat het je kan helpen eventuele verborgen gebreken of onderhoudsproblemen op te sporen voordat je een financiële verbintenis aangaat. Het kan ook nuttig zijn voor verkopers om eventuele problemen aan te pakken voordat ze de woning op de markt brengen.

Wat is een bouwtechnische keuring?

In veel opzichten lijkt een bouwtechnischekeuring op een bouwkundige keuring. In beide gevallen wordt de bouwkundige staat van de woning geïnspecteerd. Wat maakt een technische keuring van de woning anders? Beide soorten keuringen hebben als doel om de technische staat en conditie van een gebouw of een vastgoedobject te beoordelen. Een bouwtechnische keuring wordt doorgaans uitgevoerd door een specialist op het gebied van bouwtechniek of een bouwkundige.

Tijdens een bouwtechnische keuring worden verschillende aspecten van het gebouw onderzocht, waaronder de constructie, bouwkundige elementen, fundering, dak, muren, vloeren, ramen, deuren, elektrische installaties, sanitair, verwarmings- en ventilatiesystemen en andere technische aspecten. De keuring heeft tot doel eventuele gebreken, tekortkomingen en mogelijke risico’s in kaart te brengen.

Wanneer bouwtechnische keuring uitvoeren?

Over het algemeen wordt een bouwtechnische keuring uitgevoerd wanneer er specifieke zorgen bestaan over de bouwkwaliteit of de technische staat van een gebouw. Dit kan het geval zijn bij de aankoop van een woning, een gebouwinspectie voor verzekering of financiering, voorafgaand aan renovatiewerkzaamheden, of in situaties waarin de eigenaar of koper behoefte heeft aan gedetailleerde informatie over de bouwtechnische aspecten van het pand.

De exacte inhoud en diepgang van een bouwtechnische keuring kunnen variëren, afhankelijk van de specifieke behoeften en overeenkomsten tussen de betrokken partijen en de inspecteur. Het doel is echter altijd om inzicht te krijgen in de bouwtechnische staat van het pand. Of een bouwtechnische keuring nodig is, of wanneer je kunt volstaan met een bouwtechnische keuring, kun je navragen bij de instantie of organisatie die vraagt naar dit onderzoek.

Waarom is bouwkundige staat woning belangrijk?

Er zijn meerdere redenen waarom de bouwkundige staat van een woning belangrijk is, zowel voor een koper als verkoper of huiseigenaar. De bouwkundige staat van een woning is belangrijk voor een koper omdat het:

 1. Een grote financiële investering vertegenwoordigt en kennis over de staat van het pand helpt bij budgettering.
 2. De onderhandelingspositie van de koper beïnvloedt, met mogelijke prijsaanpassingen of reparatie afspraken.
 3. Invloed heeft op de veiligheid en gezondheid van de bewoners, doordat gebreken gevaarlijke situaties kunnen veroorzaken.
 4. De leefbaarheid en het comfort van de woning bepaalt, wat van invloed is op het dagelijks leven.
 5. De haalbaarheid van toekomstige plannen, zoals renovaties, beïnvloedt.
 6. Van invloed kan zijn op de verzekering en financiering van de woning.

De bouwkundige staat van een woning is ook belangrijk voor verkopers, zij het om andere redenen:

 1. Een verkoper kan een realistische vraagprijs voor hun woning vaststellen op basis van de bouwkundige staat. Een woning in goede staat kan doorgaans tegen een hogere prijs worden verkocht dan een vergelijkbare woning met veel gebreken.
 2. Het verstrekken van een bouwkundig rapport aan potentiële kopers toont transparantie en vertrouwen. Dit kan het vertrouwen van kopers vergroten en helpen bij een vlotte transactie.
 3. Een goed onderhouden en in goede staat verkerende woning is over het algemeen aantrekkelijker voor kopers. Het kan meer interesse wekken en zal daardoor sneller verkocht zijn.
 4. Door een bouwkundig rapport beschikbaar te stellen, kunnen verkopers potentiële kopers geruststellen en eventuele bezorgdheid wegnemen. Dit kan de onderhandelingen vergemakkelijken en de kansen op een succesvolle verkoop vergroten.
 5. Als het bouwkundig rapport problemen aan het licht brengt, kan de verkoper overwegen om bepaalde reparaties uit te voeren voordat de woning op de markt wordt gebracht. Dit kan de waarde van de woning verhogen en kopers aanmoedigen om een bod uit te brengen.
 6. Door de bouwkundige staat te documenteren en eventuele bekende gebreken openlijk te communiceren, kan de verkoper juridische geschillen in de toekomst voorkomen.

De bouwkundige staat van een woning blijft belangrijk voor huiseigenaren, zelfs nadat ze de woning hebben gekocht. Hier zijn enkele redenen waarom het voor huiseigenaren belangrijk is om de bouwkundige staat van hun eigen woning in de gaten te houden:

 1. Door de bouwkundige staat te kennen, kunnen huiseigenaren een effectief onderhoudsplan opstellen. Ze kunnen regelmatig inspecties en onderhoudswerkzaamheden plannen om de levensduur van het pand te verlengen en dure reparaties te voorkomen.
 2. Het bijhouden van de bouwkundige staat zorgt ervoor dat de woning veilig blijft voor de bewoners. Gebreken in de constructie, elektrische systemen of andere gebieden kunnen gevaarlijk zijn en moeten tijdig worden aangepakt.
 3. Een goed onderhouden en verbeterde woning kan in waarde stijgen. Door de bouwkundige staat te handhaven en eventuele verbeteringen aan te brengen, kunnen huiseigenaren hun investering beschermen en mogelijk de waarde van hun eigendom vergroten.
 4. Het verbeteren van de bouwkundige staat kan de energie-efficiëntie van de woning verhogen. Dit kan leiden tot lagere energiekosten en een kleinere ecologische voetafdruk.
 5. Een goed onderhouden woning biedt meer comfort en een betere levenskwaliteit voor de bewoners. Dit omvat aspecten zoals temperatuurregeling, luchtkwaliteit en het algehele leefcomfort.
 6. Huiseigenaren hebben vaak wettelijke verplichtingen met betrekking tot de bouwkundige staat van hun woning. Dit kan onder andere betrekking hebben op bouwvergunningen, bouwvoorschriften en veiligheidsnormen.
 7. Als huiseigenaren ooit besluiten hun woning te verkopen, kan een goede bouwkundige staat en gedocumenteerd onderhoud positieve invloed hebben op potentiële kopers en de verkoopprijs.

De technische keuring van een woning is dus ook van belang voor huiseigenaren om de waarde van hun investering te behouden, de veiligheid te waarborgen, de energie-efficiëntie te verbeteren en het comfort te vergroten. Door regelmatig onderhoud uit te voeren en eventuele problemen tijdig aan te pakken, kunnen huiseigenaren de levensduur en waarde van hun woning maximaliseren.

Leave a Reply