Location

Franklinstraat 1-A, 2691 HB 's-Gravenzande

Telefoonnummer

085 483 0801

Hoe Duur Is Een Bouwkundige Keuring?

Bouwkundige Keuring Perfectkeur, Hoe Duur Is Een Bouwkundige Keuring

Bij een pand kopen zijn er veel kosten gemoeid, ook bij verkoop kom je voor diverse kostenposten te staan. Hoe duur is een bouwkundige keuring? Het zal je niet verbazen dat er voor een klein appartement minder bouwkundige rapport kosten zijn dan voor een grote villa. Er zijn doorgaans geen standaard tarieven te vinden wat vergelijken lastig maakt. Daarnaast is er de kwaliteit van de dienstverlening. Duurder is echter niet per definitie beter, de bouwkundig expert kosten kunnen reuze meevallen zolang je de juiste afwegingen maakt. Op deze pagina helpen we om de kosten van een bouwtechnisch rapport beter te doorzien en de keuze te maken die past bij jouw situatie.

Hoe duur is een bouwkundige keuring?

Je kunt de prijs van een bouwkundig rapport opvragen, maar met slechts een totaalbedrag weet je niet waarvoor je eigenlijk betaalt. De kosten voor een bouwkundig rapport bestaan uit meerdere elementen die we eerst even opsplitsen:

 

 1. Contact leggen: Het proces begint meestal wanneer je contact opneemt met een bouwkundige organisatie of een onafhankelijke bouwkundig professional. Je kunt doorgaans online een afspraak maken voor de keuring of een vrijblijvende offerte.

 

 1. Afspraak en toegang tot het pand: Je maakt een afspraak voor de keuring en zorgt ervoor dat de bouwkundige professional toegang heeft tot het te inspecteren pand. Dit kan een huis, appartement, bedrijfsgebouw, of een ander type gebouw zijn.

 

 1. Visuele inspectie: De bouwkundige professional voert een visuele inspectie uit van het pand. Tijdens deze inspectie zullen verschillende aspecten van het gebouw beoordeeld worden. De keurmeester zal op zoek gaan naar eventuele zichtbare gebreken, slijtage, en potentiële problemen.

 

 1. Rapportage: Na de inspectie zal de bouwkundige professional een gedetailleerd rapport opstellen dat de bevindingen van de keuring samenvat. Dit rapport bevat normaal gesproken foto’s, beschrijvingen van eventuele gebreken en aanbevelingen voor eventuele noodzakelijke reparaties of onderhoudswerkzaamheden.

 

 1. Bespreking van de resultaten: De bouwkundig inspecteur zal de resultaten van de keuring met je bespreken en eventuele vragen beantwoorden. Dit geeft jou inzicht in de bouwkundige staat van het pand en eventuele kosten die nodig zijn om problemen aan te pakken.

 

 1. Besluitvorming: Na ontvangst van het rapport en het bespreken van de resultaten, kunt je beslissen of de aankoop van het pand wordt voortgezet, of je over de prijs wilt onderhandelen op basis van de bevindingen, of afziet van de aankoop als er ernstige problemen aan het licht komen.

De vraag blijft: Hoe duur is een bouwkundige keuring? Nu we weten wat de voornaamste elementen zijn in de prijs kunnen we nauwkeuriger de bouwkundig onderzoek kosten bepalen.

Kosten bouwkundig onderzoek

De kosten van een bouwkundige keuring variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de locatie, de omvang en leeftijd van het pand, en het bedrijf of de professional die de keuring uitvoert. Over het algemeen zal een bouwkundige keuring in Nederland gemiddeld tussen de 300 en 500 euro kosten, maar dit bedrag kan sterk variëren.

Het is belangrijk om te onthouden dat het inhuren van een gekwalificeerde en ervaren bouwkundige professional van belang is, aangezien ze gedetailleerde informatie moeten verschaffen over de bouwkundige staat van een pand. Dit kan je helpen eventuele verborgen gebreken of potentiële problemen op te sporen voordat u een aankoop doet, wat je uiteindelijk geld kan besparen en gemoedsrust zal geven.

Het is mogelijk om meerdere offertes aan te vragen en de prijzen en diensten van verschillende bouwkundige bedrijven te vergelijken voordat je een keuze maakt. Op die manier kun je een keuze maken die past bij jouw behoeften en budget.

Bouwkundig expert kosten

Er kan onderscheid worden gemaakt tussen bouwkundige rapport kosten en bouwtechnisch onderzoek kosten. Afhankelijk van de situatie kunnen de kosten voor een bouwtechnisch rapport hoger uitvallen omdat er op meer punten wordt gecontroleerd. Een visuele inspectie kost minder tijd dan een uitvoerige controle van technische voorzieningen. Daar komt bij dat er voor bepaalde controles een expert nodig kan zijn met erkende certificatie. Controleer vooraf of het onderzoeksbureau over de juiste papieren beschikt.

Bouwkundig Onderzoek

 • Een bouwkundig onderzoek richt zich op de algemene bouwkwaliteit en de constructie van een gebouw. Er wordt gelet op de duurzaamheid, de structurele integriteit en de algehele bouwkundige staat.
 • Algemene gebreken worden onderzocht, zoals scheuren in muren, problemen met de fundering, problemen met het dak en andere structurele en bouwkundige kwesties.
 • Een bouwkundig onderzoek kan zich richten op de gebruikte materialen, de kwaliteit van de bouw en de algemene bouwmethoden.
 • Het doel van een bouwkundig onderzoek is om de algemene bouwkundige staat van een gebouw te beoordelen en eventuele structurele gebreken en tekortkomingen vast te stellen.

Bouwtechnisch Onderzoek

 • Een bouwtechnisch onderzoek richt zich meer specifiek op de technische aspecten van een gebouw, zoals de installaties en technische systemen.
 • Er wordt onderzoek gedaan naar mogelijke problemen met elektrische systemen, sanitair, verwarming, ventilatie, airconditioning (HVAC), isolatie en andere technische installaties en systemen.
 • Een bouwtechnisch onderzoek kan zich richten op de technische specificaties van de gebruikte apparatuur en systemen, evenals mogelijke problemen of noodzakelijke upgrades.
 • Het doel van een bouwtechnisch onderzoek is om eventuele problemen of tekortkomingen in de technische systemen van een gebouw vast te stellen, wat nuttig is bij het plannen van reparaties of renovaties op dat gebied.

 

Naast de bouwtechnisch rapport kosten moet je ook rekening houden met de uitslag van het onderzoek. Als er gebreken aan het licht komen dan heeft dit consequenties voor het verdere verloop. Daarom is het van belang dat je altijd een betrouwbaar bedrijf inschakelt, zelfs wanneer de kosten wat hoger uitvallen. Nauwkeurigheid is namelijk van belang om later hoge kostenposten te voorkomen.

Kosten bouwkundig rapport

De kosten voor bouwkundig onderzoek zijn soms slechts het topje van de ijsberg. Zo is het mogelijk dat er cruciale gebreken aan het licht komen die voor verkoop hersteld moeten worden. Als er bijvoorbeeld asbest wordt aangetroffen. Tijd is ook geld, het ontdekken van onverwachte mankementen kan van grote invloed zijn op de tijdlijn. Dit betekent overigens niet dat je tevreden moet zijn met lage bouwkundig rapport kosten voor een onderzoek dat niet volledig is. Als later problemen boven water komen die bij inspectie naar voren hadden moeten komen, dan kan de verkoper aansprakelijk worden gesteld. Of een geldverstrekker kan beslissen het contract op te breken omdat er niet aan de minimale eisen voor ‘due diligence’ ofwel voldoende onderzoek is uitgevoerd.

Leave a Reply