Location

Franklinstraat 1-A, 2691 HB 's-Gravenzande

Telefoonnummer

085 483 0801

Bouwkundige Keuring Kosten

Bouwkundige Keuring Kosten / Bouwkundige Keuring En Taxatie

Een huis van kelder tot dak inspecteren kost tijd, daarnaast komt er heel wat expertise bij kijken. Wat is de bouwkundige keuring prijs? Hier is geen vast tarief voor gesteld. Het is namelijk geen onderzoek dat vanuit de regering is opgelegd, marktpartijen zijn vrij om hier een prijs voor te vragen.

Over het algemeen betaal je tussen de 250 tot 500 euro voor een standaard woning. Echter zijn er uitzonderingen op deze tarieven, en in de praktijk blijken er weinig ‘standaard’ huizen te zijn. Wat kost een bouwkundige keuring en wat krijg je er eigenlijk voor terug? Alles wat je moet weten over de kosten voor een bouwkundige inspectie vind je op deze pagina.

Bouwkundige keuring kosten

Voordat je een huis kunt kopen zul je al flink wat geld op tafel moeten leggen. Adviseurs, inspecteurs en andere experts zijn namelijk niet goedkoop om in te schakelen. De bouwkundige keuring kosten kunnen uiteenlopen per bedrijf dat de inspectie uitvoert. Hoewel er vaak met vaste tarieven wordt gewerkt, kunnen er onvoorziene omstandigheden zijn waardoor je achteraf extra moet betalen. Wat kun je voor de bouwkundige keuring huis kosten verwachten? Dit zijn de meest voorkomende zaken die tijdens de inspectie worden beoordeeld:

  1. Algemene bouwkundige staat: De algemene bouwkundige staat van de woning wordt beoordeeld, met inbegrip van tekenen van slijtage, gebreken en potentiële structurele problemen.
  2. Fundering: De staat van de fundering wordt geïnspecteerd op scheuren, verzakkingen en andere problemen die de stabiliteit van het gebouw kunnen beïnvloeden.
  3. Dak: Het dak wordt geïnspecteerd op lekkages, beschadigingen, slijtage van dakbedekking (zoals dakpannen of bitumen) en de staat van dakgoten en regen afvoersystemen.
  4. Gevel en metselwerk: De gevel en het metselwerk worden geïnspecteerd op scheuren, vocht dat doorsijpelt, loszittende stenen of voegwerk en andere tekenen van verval.
  5. Ramen en deuren: De staat van ramen en deuren wordt gecontroleerd op lekkages, isolatie en algemene functionaliteit.
  6. Elektrische installatie: De elektrische installatie wordt geïnspecteerd op veiligheid en conformiteit met de geldende normen. Bijvoorbeeld de controle van de stopcontacten, bedrading, schakelaars en de zekeringkast.
  7. Verwarming, ventilatie en airconditioning: Het HVAC-systeem wordt gecontroleerd om te zorgen dat het naar behoren functioneert en voldoet aan de wettelijke voorschriften.
  8. Sanitair: De riolering en sanitaire voorzieningen worden beoordeeld op lekkages, verstoppingen en algemene functionaliteit voor zover zichtbaar. Er wordt in principe niet achter de muren gecontroleerd.
  9. Houtrot en schimmel: Inspecteurs zoeken naar tekenen van houtrot en schimmel groei. Deze aantasting kan schadelijk zijn voor zowel de structuur van de woning als de gezondheid van de bewoners.
  10. Isolatie en ventilatie: De isolatie en ventilatie van de woning worden beoordeeld op efficiëntie en de aanwezigheid van vochtproblemen. Dit onderwerp is weer gerelateerd aan schimmelvorming en duurzaamheid.

Een bouwkundige keuring is bedoeld om de koper of verkoper inzicht te geven in de staat van de woning en eventuele noodzakelijke reparaties of onderhoudswerkzaamheden aan te bevelen. Vind je de bouwkundige keuring huis kosten hoog? Je bent niet gebonden aan een bedrijf, je kiest zelf voor de inspecteur. Aangezien de tarieven uiteenlopen kan vergelijken lonend zijn.

Houd er echter wel rekening mee dat de resultaten in het rapport erg waardevol kunnen zijn, de prijs voor een bouwkundige keuring is doorgaans dus goed te verantwoorden. Het onderzoek valt niet voor niets onder de standaard ontbindende voorwaarden.

Wat kost een bouwkundige keuring?

Wat is de gemiddelde prijs voor een bouwtechnische keuring? Bij de Vereniging Eigen Huis wordt momenteel een standaard tarief van € 362,- gerekend voor een huis tot 450 m3. Het is daarbij wel verplicht om lid te zijn. Als je dit nog niet bent dan moet je een bedrag van € 34,35 (per jaar) bij de kosten voor de bouwtechnische keuring van het huis optellen.

Dit bedrag ligt in lijn met andere aanbieders, er zijn ook specialisten met specifieke accreditatie wat voor sommige toepassingen van belang kan zijn. Denk bijvoorbeeld aan verduurzaming met subsidie waarbij rekening wordt gehouden met standaard normen vanuit de overheid of op Europees niveau. Informeer naar de gewenste eisen en normen als dit van toepassing is.

Bouwtechnische keuring kosten

Er wordt regelmatig gevraagd of de bouwtechnische keuring kosten hoger liggen. Dit is afhankelijk van de definitie en grenzen van het onderzoek. Als de inspectie puur gericht is op de constructie en zichtbare kenmerken, dan kunnen de bouwkundig keuring kosten relatief goedkoop uitvallen. Als het echter nodig is om nauwkeurig te kijken naar de leidingen, elektra en bijvoorbeeld de aanwezigheid van een klimaat systeem, dan kunnen de kosten voor een bouwtechnische keuring aanzienlijk duurder uitpakken.

Uiteraard moet je naar de kosten / baten verhouding kijken. Je moet bij de aankoopkeuring van een huis kosten maken, als je daarmee ontdekt dat er grote gebreken aan de woning zijn, dan is dit waardevolle informatie.

De bouwkundige inspectie kosten zijn in veel gevallen aftrekbaar van de inkomstenbelasting. De voornaamste voorwaarde is dat een onderzoek wordt verplicht door een externe partij. Denk aan een hypotheekaanvraag waarbij de geldverstrekker eist dat je een inspectie laat uitvoeren. Als je een huiseigenaar bent die op eigen initiatief een inspectie aanvraagt, dan kun je de bouwkeuring kosten niet in mindering brengen op het belastbaar inkomen. In dat geval is het namelijk een eigen keuze.

Duurzaamheid en isolatie

De bouwtechnische keuring prijs is goed te verantwoorden als je bedenkt dat je financieel voordeel kunt behalen uit de conclusies in het rapport. Dit geldt niet alleen voor kopers maar ook huiseigenaren. Zo kun je vragen om extra op duurzaamheid en isolatie te letten. Vervolgens maak je beslissingen over woningisolatie of bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak. Je mag als opdrachtgever aanwezig zijn bij de inspectie. Sterker nog, dit wordt aanbevolen omdat je dan direct vragen kunt stellen.

Bouwkundige kosten na aankoop

Als je de conclusies uit het rapport accepteert en de aankoop voortzet, dan kun je op basis van de bouwkundige kosten die in de rapportage staan vermeld een plan van aanpak maken. Zo kan blijken dat er onderhoud nodig is aan het dak, dat prioriteit heeft boven de riolering. Zo kun je een goede planning maken en de kosten verdelen. Het zou namelijk niet goed zijn als je eerst de riolering aanpakt en vervolgens met een lekkend dak komt te zitten.

In conclusie kunnen we stellen dat de kosten technische keuring van je huis vooral afhankelijk zijn van het woningtype, aantal kubieke meters en bouwjaar. Daarnaast kunnen er specifieke aandachtspunten zijn maar ook kilometerkosten en specialisatie van de inspecteur kunnen meespelen in de bouwkundige keuring kosten. Kijk, vergelijk en laat je goed informeren. Dan profiteer je het meeste van het rapport.

Leave a Reply